BENVINGUTS AL NOSTRE BLOG

diumenge, 30 de novembre del 2014

Tema 15. Internet com a mitjà d´informació, comunicació i aprenentatge

El dia 25 de Novembre, les nostres companyes van expossar a classe de DECADEI el tema de "l'Internet com a mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge".
Per a introduir el tema van parlar del què és l'Internet, la seua definició, història i evolució. Podem dir que Internet ve de les abreviacions de INTERconected NETwork, (xarxes interconectades) i és un canal, no un mitjà. Els diferents que utilitzen Internet com a canal són la Web, el correu electrònic i fins i tot la televisió i la ràdio. (Javier Candeira, 2001).
 Amb l'ús de l'Internet podem encontrar:






També encontrem l'Internet com a recurs per a la recerca d'informació, aquestos recursos són:
1. Gran biblioteca virtual, on tenim que saber quina informació seleccionem en internet i com l'autilitzem en l'aula.
2. Portals educatius, s'han convertit en un recurs principal que proporciona una gran quantitat d'informació i recursos a tota la comunitat educativa. Alguns exemples són:


















A més, encontrem l'Internet com a recurs per a la comunicació, on encontrem grups de conversació, videocomunicacions, llistes de discussió, correu electrònic i grups de noticies.


I per últim anem a veure l'Internet com a recurs per a l'aprenentatge, on ens fem la pregunta de per què utilitzar l'Internet com a un nou paradigma per a l'accés al procés d'ensenyança-aprenentatge, és a dir, fa que fluidesa dels diferents rols a l'esquema tradicional, tant alumne com professors comparteixen rol per un moment i proporciona el treball en equip. I el glosgteredu és una eina 2.0 més coneguda i utilitzada en l'entorn educatiu de les TIC, és fàcil, divertida, creatiu i amb gran possibilitats didàctiques, es poden per unitats didàctiques, recopilacions d'audicions o videos i presentació de treballs, murals, etc i hem d'utilitzar-la: registrant-se, crear un blog, anar a les diferents seccions i grabar.
Els avantatges que té són: la seua especificitat, la seua facilitat d'ús, el seu format digital i el seu caràcter en línea. I un exemple de glogster és:

I finalment anem a veure les possibilitats educatives en educació infantil, les quals encontrem:




dijous, 27 de novembre del 2014

Tema 17. LLIUREX

Què és Lliurex?
Lliurex és una distribució GNU/Linux (un sistema operatiu i un conjunt de programes), totalment plurilingüe, desenvolupada baix el paradigma del software lliure i específica per a l'àmbit educatiu i valencià.


                     LLIUREX

dimecres, 26 de novembre del 2014

Tema 7. La informàtica i els multimèdia. La seua utilització en educació infantil

Ahir, com cada dimarts, van exposar dos grups a classe. El primer d'ells ens va explicar el Tema 7 "La informàtica i els multimèdia. La seua utilització en Educació Infantil"

Primer de tot, ens van fer una breu introducció sobre que era el multimèdia, on es va dir que és un tipus de sistema que combina al mateix temps les imatges, els videos... és un concepte obert i que està en continu canvi.
En ell podem trobar dos tipus, entre els que diferencíem: De mercat: que ja està fet i Pròpia: el fabriquem nosaltres, un exemple d'aquesta, en podem trobar en la que van fer les nostres companyes EL PETIT HERMES

Per a la producció d'aquests, els multimèdia, hi ha distintes fases entre les que destaquem:

  • La fase de disseny: què és la més important, on es seleccionen els objectius, continguts...
  • La fase de producció: que seria la segona fase.
  • La fase de postproducció: ón s'uneixen tots els programes i diapositives.
  • La fase d'avaluació: que seria l'última fase, on es veu ja el resultat final.
  • La fase final: quan ja publiquem el nostre multimèdia.


Per últim, volem comentar la utilització de les multimedia en l'aula, que és un dels punts que més important ens va pareixer, on es parla de com utilitzar la informàtica i els multimèdia a Educació Infantil. En aquest punt, es destaquen tres nivells.

1. Nivell organitzatiu: com s'organitza la clase.
2. Nivell  metològic: la metodologia que es va a utilitzar.
3. Nivell formatiu: la formació que han de tindre els mestre en les TIC, estar en continu aprenentatge
d'elles.

dissabte, 22 de novembre del 2014

Tema 5. Utilització de les xarxes socials des d'una perspectiva educativa.

Un altre dels temes que es va tractar a classe, el dimarts 18, va ser el de "Utilització de les Xarxes socials des d'una perspectiva educativa"
En ell ens van explicar que són les xarxes socials, i quines són les més visitades.
A les xarxes socials els usuaris comparteixen i intercanvien informació mitjançant vídeos, imatges, textos... Entre les xarxes més utilitzades trobem: Facebook, Twitter i Youtube.

N'hi ha tres tipus de xarxes.
- Xarxes socials d'exposició, com Facebook.
- Xarxes socials de continguts: aquelles en què es permet compartir informació, música ... amb altres persones, com per exemple, Youtube
I per últim, les xarxes socials de comunicació: on es poden enviar missatges instantàniament i parlar de manera directa, entre les que trobem, Twitter.




                                                                AVANTATGES.

No tot el que podem trobar a les xarxes és bo, encara que si té alguns avantatges com:
- Són gratuïtes.
- Ens permeten informar-nos de totes les coses que passen.
- Compartir informació amb altres persones.
- Ens permet parlar amb persones de tot el món.
- Organitzar moviments.


         INCONVENIENTS
D'altra banda, entre els inconvenients que hem comentat anteriorment trobem:
- Mal ús de les dades.
- No tota la informació és privada.
- Aïllament de la vida social real.
- Addicció o
- Bullyng.



Les xarxes socials a l'Àmbit educatiu. Tant en infantil com en primària.
Infantil: són utilitzades per desenvolupar les habilitats dels xiquets, però també poden servir per a la coordinació dels professors, i per mantenir informats els pares, com per exemple, utilitzar-les per programar reunions, que sàpiguen que és el que fan els xiquets a classe ...
Primària: es poden utilitzar per el mateix que per als xiquets d'Infantil, amb l'única diferència que els xiquets estàn més capacitats per entendre les xarxes socials.
Una de les xarxes que ens van ensenyar les nostres companyes per a primària va ser: Edmodo

Tema la Realitat Augmentada.

El dia 20 de Novembre a classe, el nostre company va expossar el tema de La Realitat Augmentada (RA).
En aquesta exposició parlarem de què és la realitat augmentada, les tècniques de visualització, els components, les aplicacions i els canvis en la societat.

Per a introduir el tema anem a veure què és la realitat augmentada. Aquesta realitat augmentada (RA) és el temini que s'usa per a definir una visió a través d'un dispositiu tecnològic, directa o indirectament, d'un entorn físic del món real, elements els quals se combinen amb elements virtulas per a la creació d'una realitat mixta en temps real. Així que podem dir que la realitat augmentada és el món real més els elements virtuals. 

Ara anem a veure les tècniques de visualització, aquestes tècniques són les següents: 

  1. Display en el cap, exemple: google glass  
  2. Display de mà, exemple: smartphone 
  3. Display espacial 
A continuació podrem veure els components:
  • Computadora, smartphone, tabletes, displays digitals...
  • Software per a crear i veure AR
  • Informació virtual
  • Activadors
A més podem veure les aplicacions que te la realitat augmentada, aquestes aplicacions les podem encontrar  en educació, en medicina, en entreteniment, en publicitat i en navegació.
I per últim veurem els canvis que té la realitat augmentada en la societat. Les noves formes d'aprendre i d'interactuar amb el món, és un aprenentatge connectat a la vida i ens dóna un millor coneixement de la realitat. 


dijous, 20 de novembre del 2014

Tema 3. Les TIC i la inclusió educativa.

El dia 18 de Novembre les notres companyes van exposar a classe el tema de Les Tic i la inclusió educativa. 

A la introducció d'aquest tema veurem el què es considera com a educació inclusiva i la rellevància de les Tic en l'educació inclusiva.
La educació inclusiva és educació de qualitat, compartida, té en compte i respecta les necessitats individuals de cada persona i intenta eliminar barreres per a oferir un aprenentatge amb igualtat d'oportunitats. A més les Tic participen en l'eliminació de barreres i ajuden a donar respostes a les necessitats educatives, obrint les portes a noves oportunitats per a la participació i la inclusió social.

La tecnologia educativa, inclusiva i interactiva ha de ser:

  • ética
  • centrada en el xiquet/a
  • participativa
  • adaptable
  • interoperable
  • assequible
  • sostenible
  • replicable
  • segura
  • accessible

A continuació anem a passar a parlar de les barreres que frenen l'accés a les Tic i les ajudes per a superar les barreres.
L'accés és oferir flexibilitat per a poder adaptar-se a les necessitats i interessos de cada alumne. es preten fer útil les tecnologies a tots els nostres alumnes per a oferir-lis les mateixes oportunitats d'ús. i trobem dos fases per l'accés a les Tic,accés a l'ordinador i accés a Internet.
També encontrem barreres d'accés per alumnes que tenen problemes cognitius, visuals, auditius i motors. Ara veurem les barreres d'accés per alguns tipus d'alumnes com són: els visuals i auditius, entre altres.
Algunes d'aquestes barrares d'accés per alumnes amb problemes visuals són les següents: llegir informació del monitor, imatges i gràfiques sense descripció, moure el ratolí pel monitor i enllaços indicats amb colors.
I d'altres barreres d'accés per alumnes amb problemes auditius són: videos no subtitulats, só no adaptat a l'alumne i informació auditiva.
I a les solucions per a resoldre aquestes barreres d'accés trobem els dispositius d'entrada d'informació i els dispositius d'eixida d'informació.
Ara anem a passar a veure els recursos per a xiquets amb N.E.E:

  • Discapacitat visual: Mil cuentos.com: teclat sense revisor de pantalla
  • Discapacitat física: Tecnum: teclats adaptats
  • Discapacitat auditiva: Pequeabecedario: abecedari amb imatges descriptives per als xiquets sords
  • Trastorns generalitzats del desenvolupament: Piktocuentos: pàgina web que ajuda a les persones amb problemes  de llenguatge mitjançant contes

I per últim podem parlar de les possibilitats educatives en Educació Infantil, és important posar en pràctica les Tic en les activitats i els projectes de l'aula.

dimecres, 12 de novembre del 2014

Tema 4. Internet aplicat a l'educació: blog i wiki, webquest, miniquest i cacera del tresor.

Ahir, les nostres companyes van explicar el tema 4 "Internet aplicat a l'educació: blog i wiki, webquest, miniquest i cacera del tresor" Totes aquestes pàgines utilitzades a la web 2.0.

La Webquest: és una activitat guiada i estructurada. Es proposa a l'alumne una activitat i un procés de treball basat en recursos d'Internet.
La webquest s'estructura en: introducció, tasques, procés, avaluació, conclusió i orientació del professor.

Dins de la webquest, podem trobar altres tipus com:
  • Miniquest.
  • Blogquest.
  • Tubequest. 
  • Earthquest. 
  • Geoquest/Mapquest.
Entre aquestes, les nostres companyes van decidir centrar-se més en la miniquest.
La Miniquest: és un tipus de webquest, però en versió reduïda. La seua duració es aproximadament d'una setmana i esta formada en tres parts: l'escenari, la tasca i el producte.
Un exemple de Miniquest es pot veure en la creada per les nostres companyes.

Cacera del tresor: és una pàgina web amb preguntes i enllaços d'Internet on els alumnes han de buscar les respostes i al final hi ha la "gran qüestió" que han de respondre, sobre el tema elegit.

Blog: és un lloc web en el qual un o diversos autors poden publicar textos o articles, on apareix primer de tot el més recent. Aquests es caracteritzen per una fàcil publicació. A més, el blog pot tractar de qualsevol tema, és gratuit i d'estructura cronològica.
Està normalment format per entrades, que s'actualitzen periòdicament, categories, informació sobre l'autor, gadgets i widgets, a més de altres elements.

Y per últim, la wiki: és un tipus de web que es fa amb colaboració amb un grup de persones, i que pot ser fàcilment editada per qualsevol de les persones. A més, es senzilla i ràpida, qualsevol persona pot veure i modificar la informació, té un historial de tots els canvis que s'han realizat i permet que es recupere el text si algú ho habia eliminat per errada.

dissabte, 8 de novembre del 2014

Tema 13. El vídeo en l'ensenyament i la formació.

El Dijous 6 de Novembre les nostres companyes van expossar a classe de DCADEI, el tema El vídeo en l'ensenyament i la formació. 

Introducció
El vídeo el podem utilitzar a classe d'Infantil com a un recurs didàctic, és un mitjà de gran interés per als docents i té una diversitat de funcions.

Possibilitats i limitacions
Les possibilitats que encontrem són les seqüències aïllades, la tranferència de la realitat, el context no abstracte i elements verbals i no verbals. A més les limitacions que encontrem són les limitacions en el medi com per exemple necessitats d'equip adequat, limitacions del docent com la falta de formació i limitacions del centre com la falta de materials.

Funcions del vídeo
El vídeo el podem utilitzar per a motivar als xiquets, per a transmetre informació, ampliar coneixements. A més el podem utilitzar com a instrument d'avaluació i per a formar al docent.

També podem trobar altres funcions com les noves tècniques de treball, didàctic i lúdic, anàlisi i reflexió, difondre informació i experimentar i investigar.

Usos del vídeo i de la càmera
Els usos del vídeo i de la càmera que encontrem són promoure la creativitat, particcipació dels xiquets, transmetre informació i idees i instrument d'avaluació.

Objectius
Els objectius que hi ha són les possibilitats del vídeo, analitzar, familització de les tecnologies, conèixer el procés d'un vídeo, presentar resultats i adquirir criteris didàctics.

Integració didàctica
En la integració didàctica podem fer-nos les preguntes: quan i com? per a qui? i què es pretén?, també encontrem el context, els interessos dels alumnes i les diferències cognitives dels xiquets.

Els tallers de vídeo
En els tallers de vídeo podem fer activitats creatives i útils, fomentar l'ús del llenguatge, inseció a les TIC's i mitjà d'expressió.

Fases per a l'elaboració d'un vídeo
Les fases per a l'elaboració d'un vídeo són les següents: 1. Observació (preparació), 2. Planificació: escriure les teues idees, determinar qui és el teu públic, etc. i 3. Producció.

Possibilitats educatives 
Metodologia: constructivisme, aprenentatge significatiu, observació directa, observació sistemàtica, activa, deductiva i verbalista.
Materials didàctics: la càmera de vídeo.
Agents implicats: el professor/a, pares i alumnes.


Així us deixem un video que hem creat nosaltres amb el editor de video de youtube, esperem que us agrade.


dimecres, 5 de novembre del 2014

Tema 9. La competència digital en l'alumnat en Educació Infantil.

I l'altre tema exposat en classe ha sigut el tema de "La competència digital en l'alumnat en Educació Infantil" Corresponent al tema 9.

        En ell les nostres companyes han explicat quines són les competències digitals clau que han de tenir els alumnes, entre les quals podem destacar:
  • Utilitzar eines de forma interactiva.
  • Actuar amb grups heterogenis.
  • Treballar de forma autònoma.

També van comentar, quins son els avantatges e inconvenients que podem trobar amb la inclusió de les TICS a l'aula.


Avantatges.

- Desperten interès en els alumnes per conèixer diferents temes.
- Es un aprenentatge lúdic.
- Millora la seua creativitat.
- Motiva als alumnes.
- Millora la participació dels alumnes en les activitats.
- Es favoreix la comunicació dels alumnes amb alumnes de diferents parts.


Desavantatges.


- Falta d'experiència educativa.
- Necessitat de formació i adaptació.
- Tenen un cost elevat que no tothom es pot permetre.
- Fa falta personal tècnic si hi ha algun problema.
- Són estàtics, no es poden moure d'un lloc a un altre.

            Per últim, després de mostrar-nos alguns dels recursos que podem utilitzar a l'aula amb els xiquets, ens van mostrar algunes activitats que ens van pareixer molt interessants, ja que pensem que són molt creatives i divertides com:

"La ràdio" on la primera activitat consistia en visitar la ràdio, on s'explicaria quins recursos són els que s'utilitzen en aquest mitjà i la segona activitat "fem la nostra ràdio" on els alumnes, per exemple, entrevistaran a alguns dels membres de l'escola, realizant-les les preguntes que ells mateixos han fet abans.

dimarts, 4 de novembre del 2014

Tema 2. La competència digital del professorat (model TPACK)

Hui a classe hem tractat dues temas a l'exposició, el primer d'ells ha sigut  "La Competència digital del professorat (model TPACK)" que han exposat les meues companyes a la assignatura de DCADEI.

Les competències dels docents són el diagnòstic de necessitats, preparar les classes, buscar i preparar materials per als alumnes, motivar a l'alumnat, docència centrada en l'estudiant, oferir tutoria, ser exemple, investigar en l'aula amb els estudiants i col·laborar en la gestió del centre. També tractarem les noves competències a desenvolupar pel docent. 

Les competències digitals del docent

Per a adquirir les competències digitals el docent ha de seguir unes fases abans, les quals són la fase preactiva de preparació, la fase activa d'intervenció i la fase postactiva
A més els docents deuen seguir uns objectius clars que són: 

  • Utilitzar amb destresa les TIC, 
  • Planificar el currículum integrant les TIC, 
  • Utilitzar les TIC en l'aula per al treball col·laboratiu, etc.

El nou rol del mestre respecte a les TIC. Canvi en el enfonc metodològic. 

El mestre té sis funcions importants. Que són: organitzador, facilitador, motivador, avaluador, coordinador i líder. També veiem que té nous rols, com el rol organitzatiu, el rol social i el rol intel·lectual.
     

Model TPACK

El model TPACK és un tipus de coneixement que apareix amb la inclusió de les tecnologies a l'aula. Aquest model integra el coneixement tecnològic (TK), el coneixement pedagògic (PK) i el coneixement  de continguts (CK). El seu repte és intentar integrar els tres tipus de coneixements per a crear coneixements i que el docent puga integrar les tecnologies en el seu aprenentatge de manera adecuada.

Possibles aplicacions educatives

Per a fer una possible aplicació educativa hem de seguir els següents apartats: decisions curriculars: definir el tema, que en aquest cas seria, les plantes i els objectius de l'activitat. Decisions pedagògiques: plantejar l'activitat, i avaluar el treball: l'activitat se posaran en grups de 4 alumnes i plantaran una planta i fent després un dibuix de la planta aprendran les seues parts i s'avaluarà l'interés de l'alumne en el medi natural, etc. i les decisions tecnològiques: veure que recursos enriqueixen l'activitat, com pot ser la càmera de fotos.



dilluns, 3 de novembre del 2014

Les competències digitals del professorat (model TPACK)

En aquesta assignatura exposarem el tema titulat "Les competències digitals del professorat (model TPACK)
La presentació del nostre tema és la següent:


El video que anem a explicar al tema es un video on s'explica més detalladament què és el model TPACK.


Les webs recomanades son:

Possibilitats educatives:

Tema: Les plantes.
"Las TIC de "Las Mariposas"

Tema: desarrotllar la creativitat.
"Pensamiento-Creatividad"

Per a saber més.

(Model TPACK)
TPACK: Què necessiten saber els / les docents per integrar efectivament les TIC?

Competències digitals del docent.
Competències digitals del docent del segle XXI

Nou rol del docent.
La importància de les noves tecnologies i el rol docent

La lectura recomanada és:
La formació del professorat en TIC: Model TPACK (Coneixement Tecnològic, Pedagògic i del Contingut)
- Cabero, J. (n.d.). La formación del profesorado en TIC: Modelo TPACK (Conocimiento Tecnológico, Pedagógico y del Contenido). Obtenida el 25 de Octubre de 2014, de http://tecnologiaedu.us.es/tecnoedu/images/stories/tpack.pdf

L'organització de les TIC. Pla TIC.

En aquesta assignatura hem exposat el tema de l'organització de les TIC, Pla TIC. 

La presentació del nostre tema és el següent:


Els vídeos recomanats que apareixen al tema són:

La asamblea en Educación Infantil 3 años


Érase una vez un cuento:

 Les webs recomanades són:


La lectura recomanada és:
        Martínez Pérez, I. S. y Suñé Suñé, F. X. (2011). La escuela 2.0 en tus manos. Anaya

D'altres qüestions o continguts interessants:
Per a la realització d'activitats en el racó de l'ordinador aquestes pàgines:

Tema 6. L'organització de les TIC als centres d'Infantil i Primària. Pla TIC.

El passat dimarts 28 d'Octubre les nostres companyes van exposar a classe de DCADEI, el tema l'organització de les TIC als centres d'Infantil i Primària. Pla TIC. Que correspon al tema 6.

    En primer lloc, van parlar sobre la llei LOMCE, on es diu que les TIC han d'estar presents en totos les àrees d'ensenyament, per això es important tindre un pla TIC a l'escola per incorpor-les i organizar-les d'una manera eficient.

      Alguns dels recursos que ens podem trobar a l'aula són:
  • El racó de l'ordinador.
  • La webcam.
  • La pissarra digital, PDI i PDIP.
  • El armari mobil, on hi ha, un ordinador, una televisió amb DVD i Tabletes.
  • Tabletes.
  • Les càmeres fotogràfiques i càmeras de vídeo.
  • El projector.

      Característiques del pla TIC.
  • Contindre uns objectius clars, que hi haja unes estratègies ben marcades pel centre.
  • Contextualitzat: que el centre sapiga amb que elements TIC compta.
  • Consensuat entre tots els professors.
  • Organitzat: que tinga unes estratègies i uns objectius clars.
  • Viable i fiable 
      Per últim, van propossar algunes activitats per fer a l'aula com:
  • Fer la narració d'un conte y gravar als xiquets mentre el representen i final de tot ver el vídeo tots junts per veure com s'ha desarrollat l'activitat.
  • Plantar una planta i anar-le fent fotos per veure quin ha sigut el seu creixement.
  • Parlar amb xiquets de diferents parts del món amb Skype o per exemple, passar la llista  de classe amb la pissarra digital.